vytvoření předpokladů pro výrobu špičkových biovín, prezentace moderních technologií umožňujících rentabilní, trvale udržitelnou, certifikovanou produkci hroznů a vín v kvalitě bio
Pořadatel: Svaz integrované produkce hroznů a vína
Spolupořadatel: Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, Bioinstitut o.p.s.
Termín: 1.4. – 2.4. 2008
Místo: Brno – BVV, sál Morava pav. A
Cena: pro členy SIPHV vstup zdarma, ostatní 1800,- Kč
(cena zahrnuje také – 2x oběd)
Každý účastník obdrží také certifikát o absolvování kurzu
Program
1. DEN
9.00 – 9.15 Zahájení
Ing. M. Hluchý, PhD., předseda Svazu IP
Ing. Jiří Sedlo, CSc., předseda Svazu vinařů ČR
0,5 hod Restrukturalizacevinic a možnosti podpory přechodu z integrované produkce na bioprodukci
Ing. Antonín Králíček, MZe ČR
45 min Ekologické základy moderního vinohradnictví
Prof. RNDr. Z. Laštůvka, CSc., MZLU Brno
1 hod Půda jako základ ekologického vinohradnictví, ozelenění vinic
Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim
1 hod Hnojení v ekologickém vinohradnictví
Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim
12.00 -12.30 Oběd
1 hod Rostlina a patogen – Obranné reakce rostlin, imunita rostlin na buněčné úrovni
Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.
1 hod Biologie hlavních houbových patogenů, ochrana proti padlí, plísni révové a plísni šedé v ekolog. vinohradnictví
Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim
1 hod Výsledky pokusů s biologickou ochranou vůči hlavním houbovým patogenům v ČR 2006 a 2007, charakteristika hlavních prostředků ochrany révy vinné před houbovými chorobami povolenými v organickém vinohradnictví, technologie jejich použití
Ing. M. Hluchý, Ph.D., Biocont Laboratory, Brno
45 min Signalizace infekčního tlaku hlavních houbových patogenů, využití dat z JM sítě meteostanic.
RNDr. J. Juroch, Ing Petr Ackermann, SOR, Brno
2 DEN
začátek 8.30
1 hod Méně známé choroby révy vinné (viry, bakterie, fytoplazmy, houby) – bionomie, škodlivost, ochrana
Ing. P Ackermann, CSc., SOR Brno
1 hod Živočišní škůdci vinic – bionomie, antagonisté, škodlivost, ochrana
Ing. M. Hluchý, Ph.D., Biocont Laboratory, Brno
1 hod Interspecifické odrůdy – charakteristika povolených odrůd, jejich vlastnosti, pěstování, zpracování
Doc. Ing. M. Michlovský, CSc., Vinselekt Rakvice
11.30 – 12.00 oběd
45 min Praktické zkušenosti ekologického vinaře (vinice, sklep, odbyt)
Ochutnávka biovín
Ing. F. Mádl, V. Bílovice
2 hod Sklepní technologie povolené v ekologickém vinařství – Výsledky analýzy sklepních technologií v zemích EU, návrh EU směrnice pro biovíno
Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim
20 min Legislativa a systém dotací v organickém vinohradnictví
Ing. Anna Vejvodová, MZe ČR
20 min Certifikace produkce v ekologickém vinohradnictví
Ing. Lačňák, Pro Bio, Šumperk
1,5 hod Zkušenosti s ekologickým vinohradnictvím ve Švýcarsku a dalších zemích Evropy
Dr Andreas Haesseli, FiBL, Frick, CH
17.00 – ukončení
V průběhu celého semináře prezentace certifikačních firem – ABCert, Biokont CZ, KEZ