VSTUPNÍ KURZ – ORGANICKÉ VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ

vytvoření předpokladů pro výrobu špičkových biovín, prezentace moderních technologií umožňujících rentabilní, trvale udržitelnou, certifikovanou produkci hroznů a vín v kvalitě bio

Pořadatel:                  Svaz integrované produkce hroznů a vína

Spolupořadatel:        Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, Bioinstitut o.p.s.

Termín:                      1.4. – 2.4. 2008

Místo:                         Brno – BVV, sál Morava pav. A

Cena:                         pro členy SIPHV vstup zdarma, ostatní 1800,- Kč

(cena zahrnuje také – 2x oběd)

 Každý účastník obdrží také certifikát o absolvování kurzu

Program

1. DEN

9.00 – 9.15      Zahájení

Ing. M. Hluchý, PhD., předseda Svazu IP

Ing. Jiří Sedlo, CSc., předseda Svazu vinařů ČR

0,5 hod            Restrukturalizacevinic a možnosti podpory přechodu z integrované produkce na bioprodukci

                                   Ing. Antonín Králíček, MZe ČR

45 min             Ekologické základy moderního vinohradnictví

                                   Prof. RNDr. Z. Laštůvka, CSc.,  MZLU Brno 

1 hod              Půda jako základ ekologického vinohradnictví, ozelenění vinic

           Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim

1 hod              Hnojení v ekologickém vinohradnictví

                                   Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim

12.00 -12.30  Oběd

1 hod                Rostlina a patogen – Obranné reakce rostlin, imunita rostlin na buněčné úrovni

                                   Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D. 

1 hod               Biologie hlavních houbových patogenů, ochrana proti padlí, plísni révové a plísni šedé v ekolog. vinohradnictví

                                   Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim

1 hod               Výsledky pokusů s biologickou ochranou vůči hlavním houbovým patogenům v ČR 2006 a 2007, charakteristika hlavních prostředků ochrany révy vinné před houbovými chorobami povolenými v organickém vinohradnictví, technologie jejich použití

                                   Ing. M. Hluchý, Ph.D.,  Biocont Laboratory,  Brno

45 min             Signalizace infekčního tlaku hlavních houbových patogenů, využití dat z JM sítě meteostanic.

                                   RNDr. J. Juroch, Ing Petr Ackermann,  SOR, Brno

2 DEN 

začátek 8.30 

1 hod               Méně známé choroby révy vinné (viry, bakterie, fytoplazmy, houby) – bionomie, škodlivost, ochrana

                                   Ing. P Ackermann, CSc., SOR Brno

1 hod               Živočišní škůdci vinic – bionomie, antagonisté, škodlivost, ochrana

                                   Ing. M. Hluchý, Ph.D.,  Biocont Laboratory,  Brno

1 hod               Interspecifické odrůdy – charakteristika povolených odrůd, jejich vlastnosti, pěstování, zpracování

                                   Doc. Ing. M. Michlovský, CSc., Vinselekt Rakvice

11.30 – 12.00 oběd

45 min             Praktické zkušenosti ekologického vinaře (vinice, sklep, odbyt)

                       Ochutnávka biovín    

                                   Ing. F. Mádl, V. Bílovice 

2 hod               Sklepní technologie povolené v ekologickém vinařství – Výsledky analýzy sklepních technologií v zemích EU, návrh EU směrnice pro biovíno

                                   Dipl. Oenolog U. Hoffman, Eco Consult, Geisenheim

20 min             Legislativa a systém dotací v organickém vinohradnictví

                                   Ing. Anna Vejvodová, MZe ČR

20 min             Certifikace produkce v ekologickém vinohradnictví

                                   Ing. Lačňák, Pro Bio, Šumperk

1,5 hod           Zkušenosti s ekologickým vinohradnictvím ve Švýcarsku a dalších zemích Evropy

             Dr Andreas Haesseli, FiBL, Frick, CH

17.00 – ukončení

V průběhu celého semináře prezentace certifikačních firem – ABCert, Biokont CZ, KEZ  

Sponzoři a spolupráce

Realizováno za podpory

Ecovin
Ministerstvo zemědělství
ifoam