Vážení kolegové, na základě rozhodnutí valné hromady a představenstva svazu EKOVÍN pořádáme letos vzdělávací zájezd do Itálie, za víny dvou z nejvýznamnějších vinařských regionů světa – Friuli a Toskánsko
Tento intenzivní zájezd, plný překvapení, pro nás organizují naši nový partneři, žijící v Itálii více než 15 let.
(Renata Kostelníková a Antonio Sferlazzo). Jejichž práce byly již několikrát publikované v některém z odborných časopisů, jako je Sommellier nebo Vinotéka.
Struktura této cesty vychází z jejich osobního přátelství s nejlepšími italskými producenty vína což nám otevírá dveře vinných sklepů, běžně zavřených veřejnosti, víno starých ročníků, kterými se připíjí pouze u zvláštních příležitostí s přáteli.
Program:
– Zájezd začíná ve Friuli, s překvapením – naši italští přátelé, znalci vín přírodních, biologických a bio-dynamických, nás zavedou za víny z “jiného světa”, do vinného sklepa, možná největšího mistra vinaře Itálie, který bez jediného miligramu sulfátu dokáže vyprodukovat, zcela přírodní cestou, velkolepá bílá vína, Pinot Grigio, Carat, která, otevřená po 12 letech, mají tak mladistvou a živou formu, jako by byla z loňského roku; nebo skvělá červená, autochtonní v regionu Friuli, jako Schioppettino nebo Pignol, která málokdo mohl poznat; a to nemluvíme o Merlotu, Cabernetu nebo Pinot Nero.
– Zájezd poté pokračuje cestou do Collio Friulano, za víny této lokality a především za “božským nektarem”, vínem Picolit, slámovým vínem z Friuli DOC, zlaté barvy.
– Ihned poté se přesuneme do srdce Chianti Classico, do Toskánska, zde budeme mít možnost uchutnat červené Sangiovese, hlavní vinnou odrůdu tohoto regionu, ze které, díky svým šlechetným taninům, se produkují velká vína, jako slavné Brunello di Montalcino, která vydají to nejlepší pouze po několika letech zrání. Výběr jednotlivých vinařství bude zaměřen na “terroir” – Chianti, Brunello a Nobile di Montepulciano, všechna tři vyrobená z vinné odrůdy Sangiovese, v oblastech vzdálených pár kilometrů, jsou vína zcela odlišná jedno od druhého.
– společně s vínem Chianti nebo Brunellem ochutnáme také toskánskou gastronomii; začneme extra panenským olivovým olejem, budeme pokračovat tradičním ovčím sýrem “pecorino”, šunkou z divokého prasete a nakonec si dáme slavný “florentský biftek”.
– “Cesta bude ukončená půldenní návštěvou firmy Rauscedo – prohlídka pěstitelské školky s ochutnávkou mikrovzorků.
Termín: 27.4. – 30.4. 2015
Cíl: návštěva špičkových vinařských podniků v oblasti Toskánsko, Itálie
Maximální počet účastníků: 40
Cena zájezdu: 550 €/osoba
zahrnuje:- ubytování za 3 noci ve venkovském resortu 3* v Chianti/Toskánsko, ve dvoulůžkových pokojích, včetně snídaně (Poznámka: příplatek za jednolůžkový pokoj, za 3 noci 90€ na osobu)- Příprava programu, rezervace, simultánní překlad, doprovod, asistence během zájezdu- 7x degustace s návštěvou vinařských podniků (prohlídka vinic a vinných sklepů, průvodcovský výklad pěstební technikou a výrobou vína; degustace 3, 4, 5 vín, dle vinařského podniku, často rovněž speciálních vín, doplněné ochutnávkou olivového oleje a/nebo typických místních produktů: uzenářských výrobků a sýrů; doba trvání 2h) (Poznámka: je možné zakoupit víno přímo ve vinařském podniku, téměř vždy vinařské podniky požadují platbu v HOTOVOSTI; dle nové evropské celní normativy lze do ČR dovézt cca 120 lahví na osobu)- 2x večeře + 3x oběd- Doprava
V případě vašeho zájmu pošlete přihlášku včetně zálohové platby nejpozději do 20.3.2015
Program a přihláška ke stažení:
Studijní cesta Toskánsko 2015.pdf, soubor typu pdf, (655,71 kB)